Open- en kajuitschouwen

Open- en kajuitschouwen

MEERKOETDe meest favoriete van de door Hartog gebouwde schepen. Hoeveel er van deze schepen precies gebouwd zijn door Hartog is niet precies bekend, wel moeten het er ruim 30 stuks geweest, waarvan een tiental er heden ten dage nog bewaard zijn gebleven. Hiervan zijn er een aantal in uitmuntende staat.

Hartog heeft in de loop van de jaren zelf in een aantal van zijn schouwen gevaren, in de zomer ging vaak een deel van de familie mee op vakantie. maar ook op zondagen werden er vaak dagtochtjes gemaakt.

De schouw is ongetwijfeld een van de meest gebouwde scheepstype van de werf van Hartog. Over het algemeen al bij de bouw voorzien van een roef en dan ook groter van afmeting zijn de kajuitschouwen: van ongeveer 6 meter tot bijna 9 meter.

Ook hebben deze schepen een vaak grotere holte om in de roef zithoogte te verkrijgen van 1.30 – 1.50 meter zonder een al te hoge opbouw te hoeven plaatsen, waardoor het uiterlijk er niet mooier op zou worden. Hoewel er slechts zithoogte is verkregen, blijkt de roef bij een lengte van 2 meter of meer verrassend groot te zijn.

2824399409In de jaren 50 stond de Zilvermeeuw ingeschreven bij de Stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten onder stamboeknummer 153. Veel gegevens over deze schouw zijn toendertijd door de enthousiaste eigenaar K. Suyk aan de stichting voor hun archief gegeven. Mede naar aanleiding daarvan is toen in opdracht van de stichting het schip opgemeten en zijn er tekeningen gemaakt door de heer L. Huitema.

In het boek “Ronde- en Platbodemjachten” van de stichting staan enkele tekeningen hiervan afgedrukt. In het archief van de Hartogschepen kring zijn alle door Huitema gemaakte tekeningen in te zien